csen

Ovce vřesová

Německý název pro toto plemeno je Graue Gehoernte Heidschnucke a je to druh ovce známé z Lineburských vřesovišť na severu Německa. Jejich mufloní předek zdomácněl zřejmě na Korsice a Sardinii  usadil se v suchých otevřených stepních oblastech mezi Hannoverem a Hamburkem. Je to hrubovlnné, kožichové, krátkoocasé skromné plemeno, které je po staletí chováno na chudých písčitých půdách vřesovisť, avšak je velice dobře přizpůsobivé I v jiných oblastech. Jejich hlavní potravou je především vřes obecný a nízké mladé březové porosty, ale i stepní tráva s nižší výživnou hodnotou. Plemeno má dobré pastevní vlastnosti. Zvířata zužitkují na pastvě i méně hodnotné rostliny a z toho důvodu je lze perspektivně využít k řízené pastvě v chráněných oblastech.

Vzhledem k tomu, že se jedná o pozdní plemeno, k připouštění dochází během sezónní říje zhruba od konce října do poloviny ledna.Jehňata se rodí na jaře většinou po jednom ale i jako dvojčata s černou kadeřavou vlnou. Po prvním stříhání okolo jednoho roku dochází ke změně barvy  na ocelově šedou s černou náprsenkou. Hlava a nohy jsou bez vlny a zůstávají černé.

Berani váží až 75 kg a mají veliké rohy, které se jim točí v mohutných spirálách blízko hlavy. Bahnice váží průměrně okolo 40kg a mají kratší srpovité, dopředu směřující rohy. Hlavu nesou bahnice hrdě vzůru. Hrudník je dobře klenutý, u beranů ve vlně postava působí velmi robustním dojmem.

Vlna je tvořena hrubší svrchní částí dlouhou (pesíky) až 25 cm a jemnější měkkou spodní částí ( podsadou) okolo 6cm délky a průměru vlákna 25-30 mikronů. Vlna lze zpracovávat i na koberce. Její zbarvení je černé, šedé, a bílé .Šedé zbarvení převládá, tato varianta je rohatá. U bílého zbarvení jsou rázy rohaté I bezrohé. Hlava a končetiny jsou černé s tvrdými paznechty. Jehňata se rodí černá.

Předností plemene je dobrá kvalita masa s chutí zvěřiny a nízkým výskytem loje, jemné, aromatické, velice chutné.

Maso se upravuje na mnoho různých způsobů. Podobně jako zvěřina je maso velmi libové a tmavé. Trup by se měl nechat asi 8 dní viset, pak je maso obzvláště jemné a křehké. Hřbet, ramínko i koleno je ideální k pečení či grilování, krk se vyžívá na přípravu ragú či vynikajících silných eintopfů.Vnitřnosti jako srdce, játra a ledvinky platí u labužníků jako specialita.

Na našem statku chováme šedou rohatou variantu. Stádo je zatím malé složené z kusů dovezených z Německa a z kusů koupených v Čechách. Všechna zvířata mají průkazy původu a jsme přihlášeni do kontroly užitkovosti. Linie našich beranů jsou Vermouth a Vilém.